November 13, 2016

[Reservation] Holiday Withdrawal





Assalamualaikum semua! Buat apa tu hari minggu gini? Have a nice weekend ya!

Lama nya tak cot cet cot cet di blog kesayangan ni. Bila rindu memang kena jenguk sini kan.

Macam biasa, ada banyak nak bebel. Tapi kali ni nak story plan cuti sekolah hujung tahun nanti.

Teringat pernah post pasal teringin sangat sangat nak stay kat Hard Rock Hotel Bali dalam CERITA KLIK SINI masa kami honeymoon 2008 dulu. Pastu pernah gak sebut sebut nak duduk hotel ni kat CERITA KLIK SINI.  Alhamdulillah minggu depan kami nak cuti cuti di Bali sebelum pulang ke Kalimantan Selatan sempena cuti sekolah. Dan, dearest husband suruh buat reservation hotel di Bali. And of coz lah aku pilih Hard Rock Hotel Bali kan.. Wuuuuhhhuuuu!! Lompat bintang~~

Dulu ke Bali berdua je. Sekarang kami berempat di Tanah Bali. Tak sabarrrrr.

Nanti aku buat review pasal Hotel Hard Rock Hotel Bali eh kat sini eh.

Kecewa sangat sebab langsung tak simpan gambar kenangan di Bali. Tah cemana tah hilang semua. Dulu ada satu album dalam Facebook. Tajuk dia Honeymoon 2008. Pastu pandai sangat boleh delete semua dan bijak sangat tak save pulak gambarnya. Memang takde dah lah. Sekarang tak mahu pisang berbuah dua kali, kita update dekat blog la kan. Bila rindu, boleh baca. Kan. Kan.

Kalau korang nak tau, lepas rajin tulis dan bebel pasal staycation di Majestic Hotel, memang banyak sangat nih hutang post review dan cerita berlibur kat blog ni. Antara dia:

1) Review : Pullman Jakarta Central Park
2) Tokyo-Tokyo-Tokyo (memang berjela pasal Tokyo kat sini nanti)
3) Review : The Ritz Carlton Kuala Lumpur
4) Review : Double Tree Johor Bharu by Hilton
5) Legoland Water Park Malaysia
6) Staycation : Cyberview Resort Spa
6) Staycation : The Haven Ipoh
7) Jakarta - Bandung - Jakarta
8) Duck Tour Trip Langkawi

Berderet list untuk peringatan diri sendiri supaya jangan nak malas update blog.

Ok. Bye.



 

April 11, 2016

Ducktour Trip : TOKYO yang hebat!


Assalamualaikum dan Halooo..

Tak tahu nak mula cerita macamana, dari celah mana. Yang pasti uols, kotak memori ni masih penuh berselirat dengan setiap kejadian yang berlaku di Tokyo! Walaupun dah 23 hari berlalu.

Ni nak kena susun elok elok jap dulu supaya ayat pun cantik, takdak tunggang langgang. Kot, manatau ada traveller yang nak pergi Jepun atau spesifiknya nak berjalan ke Tokyo, pun senang nak refer dan dapat ilmu free kat blog ni nanti. Tapi, masih dalam proses ni. Harap bersabar yaaa...

Yang pasti, trip tokyo yang hebat ni tak guna mana mana travel agent. Kami tak guna mana mana orang tengah nak beli tiket flight, tiket theme park hatta tiket train pun. Nak tempah tempat tido, tempah kereta sewa, semua dengan cara --> create satu group khas di Whatsapp, invite setiap ahli jemaah rombongan, create itinerary yang simple, berpandukan itinerary carik sendiri maklumat di internet (website atau blog) atau mana mana sumber (buku atau majalah), pastu diskusi dengan ahli duck tour, pastu kena semua ahli setuju, jika perlu email, email pihak berkenaan dulu jika tak perlu terus ke website, dan last step, bayar. Done! Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar dan dipermudahkan.

Korang yang berhajat untuk holiday di Tokyo dengan usaha sendiri untuk dapatkan kepuasan yang tak boleh digambarkan, teruskan sabar menunggu entri seterusnya dari blog ini, hokeh. Bye!

Salah satu cara untuk dapat ilmu travel. Mungkin agak kolot, tapi sangat berguna.
Kalau bukan untuk orang lain, ia berguna untuk diri sendiri.
Cara lain, masuk internet, google. Semua ada. Pilih aja mana berkenan.
Terbang dari Kuala Lumpur ke Tokyo.
6 jam perjalanan. Dari 830 pagi sampai 4.30 petang.
Tak boleh tido, sebab sangat excited. Maklum, pertama kali nak jejak kaki di tanah Jepun.
19 March 2016.
Safely arrived in Narita Airport, Tokyo.
Misi pertama : mencari dan menaiki express train.
Ahli ducktour masing masing muka happy dan belum datang rasa penat.
Mencabar hoih dengan beg-beg yang besar dan berat, ditambah dengan stroller anak.
Satu family ada dua stroller. Kalau 3 family, ada 6 stroller! Dengan beg bagak lagi. Hebat, kan?!

Dan, ada baaaaaaanyaaaaaak lagi cerita aku nak kongsi di blog ni. Tungguuu!!



February 4, 2016

[REVIEW]: The Majestic Hotel Kuala Lumpur one night stay & Afternoon Tea yang awesome

Amboih panjang kemain tajuknye ye. Sebab da janji nak story. Meh aku cerita sikit..

Weekend getaway katanya kan. Maaf lah sesiapa makan hati aku bergetaway bagai di Kuala Lumpur. Dulu dulu memang tak pernah rasa. Sekarang, Alhamdulillah, rezeki anak anak orang kata. Mommy pun tumpang dapat bergetaway di hotel begini. Terima kasih suami bertungkus lumus kerja, naik turun tangki minyak, meeting dari pagi ke malam, ke sana ke sini, penat kerja setiap hari demi untuk meng-happy-kan kami anak beranak. Semoga dibalas kebaikanmu. Ameen.

Berbalik cerita weekend getaway! Sejujurnya aku yang pilih The Majestic Hotel Kuala Lumpur ni. Nasib baik bab bab memilih hotel ni, aku dan suami ngam sekepala. Kami suka hotel yang unik sikit. Kalau tak butik hotel, mungkin ada playground atau kid's room, atau tidak pun hotel jenis apartment. Kurang gemar sikit dengan hotel yang nama gah dan famous tapi biliknya biasa biasa aja. Ok, yang ini, sebab nya bath tub nya macam best sangat. Hehehe. Dan paling UTAMA, aku teringin dah lama sangat nak ber-afternoon-tea di hotel ni. Baca banyak review, hi-tea di Majestic ni, katanya best dan best. Pada sesiapa yang suka minum tea ala ala feeling mat saleh gitu kan, memang BEST uols. Sejujurnya lagi memang suami layankan je isteri ni nak minum teh mahal kat hotel. Kalau ikutkan dia lagi suka minum teh-O-ais kurang manis kat D'Naina, atau Hakim atau Ali Maju, atau sewaktu dengannya. Tapi sebab kan isterinya kemaruk nak feeling macam orang ada-ada kan... Layankan je! Pasni kalau nak minum lagi macam gini, pegi sendiri lah Mommy ye! Hihi..

Kalau sesapa yang rajin jenguk dan baca blog aku ni, macam biasa ye. Aku akan book hotel dari website ini : Agoda.com. Sebab utama book kat sini, sebab boleh kumpul point. Kumpul banyak banyak point, nanti boleh redeem point, pastu dapat duduk hotel mana ko suka tanpa bayar. Ye, PERCUMA. *** #dutaagodatakberbayar ***

Sebabkan weekend gateaway, jadi kami stay satu malam saja. The best part kalau stay di 5 star hotel, layanan always mesti tip top. Kalau tak tip top, memang masak la kena complaint berjela kat Facebook. Lobby, memang class. Bersepah bunga orkid. Aku memang suka sangat dengan orkid, so da dapat 5 bintang di situ. Bilik luas. Katil mabeles, tido 5 minit rasa 5 jam. Bilik air jangan cerita. Kalaulah aku kaya satu hari nanti memang nak bilik air sebijik macam tu kat umah nanti. Kehkehkeh.. Baik, dipersilakan layan gambars yang ada.

Masuk lobby hotel terus nampak ni. IN LOVE!

Anak anak dan Mommy yang happy bila nampak white orchid.






Dua botol kecik kacang tu harga RM28/botol. Takyah ok.
Sorok cepat cepat dalam lemari. Kang Nopal bukak, tak pasal kena bayar.

Da dapat bergedumbek atas katil besar dan empuk gila, habis siap check apa yang ada dalam setiap laci bilik Deluxe King ni, pukul 3.30 petang kami siap siap turun untuk Afternoon Tea di The Tea Lounge tapi sebab full house, so kami duduk minum di Colonial Cafe. Petang tu kebetulan ada private event dalam the famous The Orchid Conservatory, aku dok tengok dari luar saja. Sukaaaa amat sebab penuh satu ruang tu dengan orchids!! Yang enjoy minum afternoon tea tu, of coz Annya and Mommy dia. Abahnya kejap kejap kang hilang, Nopal makan sandwich je. Yang lain aku la dok habiskan. Kenyang okeh. Oh ya, tak semestinya kena minum air teh panas aja di sini. Boleh order fresh juice. Untuk anak anak, aku order orange juice.






Pemandangan luar The Orchid Conversatory. One fine day, I wish.

Malam, kami dinner di The 39 Restaurant, PNB Darby Park. Ada makan makan dengan family mertua sempena meraikan adik beradik berjaya dalam kerjaya. Alhamdulillah, kami dapat tumpang makan sedap. Menu makanan melayu. Kalau nak nampak cantik dengan pemandangan bangunan pencakar langit di sekitar Kuala Lumpur, nampak KL Tower, nampak KLCC, boleh makan di bahagian luar. Tapi sebab gerimis sikit masa tu, jadi kami makan dalam restoran aja.

The In Laws

Breakfast di Contango Cafe. Thumbs up! 5 bintang juga. Konsep dapur, open kitchen. Jadi para chef masak depan mata kita. Goreng sunny side up egg boleh nampak. Tebar roti canai boleh nampak. Kukus dim sum boleh nampak. Balut sushi boleh tengok. Bancuh kuih apom lenggang dapat tengok. Bungkus nasi lemak pun boleh nampak. So, no worries. Kebersihan terjamin ya.. For kids pun banyak pilihan. Untuk mak pak boleh request tea or coffee. Untuk kids boleh request hot chocolate or fresh milk. Nak apa, semua ada. SUKA!







Kalau duk hotel dengan anak anak kesayangan kami nih, sesi berendam dalam swimming pool acara wajib kena ada dalam itinerary. Sebab petang ada private event (ada anak orang kaya mana tah sambut birthday kat swimming pool hotel ko.. Kellaass kau nyah!) jadinya kami repeat berendam dalam pool, lepas makan breakfast. Asalkan kamu dua orang happy anak anak. Mommy dengan Abah dah cukup happy dah. Panas terik pun layankan aja.




Okaylah. Panjang juga ya review kali ni. Kesimpulannya, aku suka hotel ni. Best. Sangat. Kalau korang nak duduk hotel ni, silakan. Siapa pernah duk sini, meh la komen di blog ni. Boleh sharing caring. Dan, jangan lupa cuba afternoon tea di sini juga ya. Cuti CNY ini kami bercuti di Indonesia pula. Kalau ada masa lebih, aku story mori di sini. Till then, bye! Assalamualaikum..

#mylilfamily LOVE




   

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...