November 8, 2015

[Review] The Ascott Jakarta - Birthday Getaway

8 Oktober - 11 Oktober 2015

Okay, entri ni memang mencabar. Sebab dah habis upload semua gambar, simpan dalam draft. Bila buka nak mengarang, semua hilang!! Sebab tu ambik masa lama sikit nak update entri baru. *ALASAN KUKUH* Okeh, tariiiiik nafas, mulakan mengupload dengan senyuman.

Kami ke Jakarta untuk sekian kali tapi kali ini khas untuk Birthday Boy aka suamiku. Walaupun wishlist yang aku tulis sebenarnya 'Bali Birthday Getaway' tapi sebab timing flight yang tak berapa cantik, (timing flight dari Banjarmasin ke Bali) kami tundakan dulu ke Bali. Ke Jakarta lagi lah kita..

Birthday cake Manu untuk die hard fan Manu. GGMU!

Okay, pendekkan cerita. Selepas satu malam di Banjarmasin, suami setelkan segala kerja yang ada supaya tak ganggu holiday kami. Pagi esoknya kami bersiap untuk terbang ke Tanah Jawa.

Di Jakarta kali ni kami stay apartment di Jalan Kebon Kacang Raya, The Ascott Jakarta. Lokasi memang torbaek! Sebelah kiri ada Thamrin City Mall. Pusat grosir yang disukai ramai oleh mak-mak (aku ler tu) kalau datang Jakarta, atau pusat jualan barangan lokal Indonesia yang seangkatan dengan Tanah Abang dan Mangga Dua. Sebelah kanan ada Hotel Kempinski Jakarta, antara hotel hotel mewah dan eksklusif yang terletak di hadapan Bulatan HI. Dan paling dekat dengan dua shopping mall yang besar dan sarat dengan barangan berjenama yang mampu tengok saja, Plaza Indonesia dan Grand Indonesia Shopping Town. Waaah, best best best. Eh, orang lain pulak yang excited, dah kenapa. Ini siapa punya birthday ni, kan...

Kali ni aku book hotel di Booking.com dan bukan di Agoda.com seperti kebiasaan yang aku buat setiap kali nak booking hotel untuk little family nih berjalan. Ada masalah teknikal agaknya masa nak membeli tu, sebab dah 10 kali cuba tak berjaya di Agoda.com, kami korbankan untuk dapatkan jua free point reward kami. Uhuuuu sedih..

Kena paksa posing dengan bunga orkid di lobby Ascott
Muka happy dapat tengok banyak orchid cecantik di lobby Ascott 
Lagi dak dua orang kena paksa posing
Salah satu hiasan di The Ascott Jakarta

Suami pilih stay di Premier One-Bedroom Apartment untuk 3D2N. Alhamdulillah, apartmentnya besar dan luas. Boleh muat satu lagi family untuk tumpang tidur. Tapi kena mintak extra bed la kan.. Ada ruang makan mini, sofa di ruang tv, ruang dapur atau kitchenette yang lengkap dengan semua perkakas untuk masak dan makan, washing machine dengan pengering, bilik tidur yang luas. Best sangat. Bilik air pun luas dengan setiap hari dapat set mandian L'occitane. Sukaaa..



Selak tingkap nampak Thamrin City Mall.
Harus buat kunjungan pepagi esok

Sekali sekala fefeeling Mem Besar. Kasi can nak berangan jap.
Kabinet TV cum almari baju. In love. Idea untuk rumah sendiri nanti.
Set mandi L'Occitane. Siap mintak extra satu set.
Staff room service datang, bagi 5 set. Haa hamek..

Kitchenette area untuk apartment ni. Walaupun kecik dan agak sempit untuk beramai ramai di dapur, tapi semuanya cukup. Apa nak semua ada. Okay salah. Rice cooker rasanya takde. Tapi semua periuk belanga pinggan mangkuk piring cawan segala, ada dalam almari. Hati hati guna, jangan sampai pecah ye..





Breakfast. Agar kecewa sedikit dengan menu breakfast di Ascott. Tak sampai ke tahap 5 bintang. Makanannya biasa biasa aja. Nasi goreng tomyam sejuk. Menu western pun tak menarik. Tak banyak pilihan. Suasana makannya ok ok aja. Ala ala inggeris style. Aku kasi 2 bintang aja. Sebelum masuk ke restoran, sebelah kiri ada mini market jual barang barang keperluan harian. Nampak lengkap macam 7Eleven atau di Indo Maret. Sesuai untuk penginap yang stay lama di The Ascott, Jakarta.

Breakfast siap siap pakai baju mandi, senang pas makan terus berendam dalam kolam
Ready nak berjalan di Kota Jakarta.
Atas meja ada orkid.. Lovely Orchid, isn't it??
Sementara tunggu Pak Supir datang ambil kami di hotel, posing lagi di lobby

Ada benda yang aku suka sangat di Jakarta ni. Selain shopping mall yang besar dan luas, selesa sangat nak bershopping takdela bersesak sesak dengan orang, kan. Kebanyakan tempat di Kota Jakarta mesti ada ruangannya dihiasi dengan bunga orkid putih atau orkid ungu. Di lobby hotel hotel, di lobby shopping mall, di tandas tandas yang cleanernya sorang satu jaga tandas, di Jakarta Airport (international dan domestic) juga penuh dengan hiasan bunga orkid. Totally in love! Masa buat lawatan di Kem Chicks di Pacific Place Mall, beli buah apple dan pisang untuk Annya Nopal sebenarnya, pun dijual bunga orkid. Best best. Eh, di Malaysia pun ada lah bunga orkid dijual di shopping mall. Jomlah buat lawatan di Kafe Tous Les Jours di Empire Mall, Subang Jaya. Korang yang hati ada taman bunga tu, mesti suka punya.. Iols dah terjebak. Hehe..

Orchids at Pacific Place, Jakarta




October 11, 2015

Hard Rock Cafe Kuala Lumpur

Ingat tak cerita pasal Hard Rock Cafe Jakarta dalam blog nih. Kalau tak ingat, cer KLIK SINI

Soooo.. masa pulang Malaysia bulan lepas, aku sempat lah singgah jap ke Hard Rock Cafe yang paling dekat dengan rumah, di Kuala Lumpur.  Yang jauh sikit dari rumah kat Melaka dengan Penang, lah. Pergi pun tak rancang sebab sebenarnya kebetulan lalu je kat tepi HRC Kuala Lumpur tu. Bila suami tanya, ‘nak gi tak lepak minum HRC?’ Aku pun tetiba teringat pasal voucher appetizer yang belum diredeem, terus angguk laju laju. 


Jerebu teruk nau nau masa ni di KL, haruslah pakai mask kan!

Normally bila masuk HRC, staff yang friendly di HRC tu akan bagi kami tempat duduk, bagi menu dan color pencil dengan menu kids yang ada coloring activity attach dengan kids menu. Tapi kali ni, ada extra sikit. Diorang dapat rokin' activity book sorang satu. Waaah, bagus eh..



Berpossing dulu, acara wajib sebelum food sampai atas meja

Sebenarnya dekat dalam tu, aku sibuklah tunjuk email untuk redeem voucher tu kan. Hmm kepohnye kemain. Sebab patutnya aku kena print siap siap voucher tu pastu bawak ke HRC. Sebabkan aku tak buat, so aku kena email dulu voucher tu ke Manager HRC, lama sikit main course meal dah sampai, baru boleh pilih menu apa yang nak diredeem. Aku pilih ler appetizer yang paling mahal. Heheheh.. Mestilah kan, kata FREE! Sebelum tu suami aku dah order air minum yang sedap dan sepinggan burger. Knowing HRC yang portionnya super besar, kami share share makan berempat. 

Tak sangka ramai rupanya dok makan di HRC Kuala Lumpur nih. Tengok dari luar macam takde orang. Tapi kat dalam penuh. Kami sampai petang dalam pukul 6, orang dah start dinner dan live band pun belum mula. Ok gaklah, takdelah kena terjerit jerit nak berborak, bersantai-santaian aja.

Strawberry Basil and Legendary Burger

Appetizer yang dinanti nantikan. NACHOS!
Hambek banyak menggunung.

Sebelum pulang, cam biasa aku sure kena menyinggah Hard Rock Shop. Kecik aja shopnya tapi barang yang dijual kedai ni macam lengkap. Semua ada. Dan of coz dilayan dengan staff yang super friendly, peramah gila. Sempat aku beli fridge magnet dan shot glass buat tambah koleksi HRC ku. Pastu dapat 10% off on dessert and coffee.

Dapat free button badge HRC dan lighter

Untuk korang yang nak datang lepak minum minum atau makan lunch di HRC Kuala Lumpur, sangat sangat recommended. Food sedap, tempat selesa. Dan jangan lupa, dapat bill nanti cepat cepat isi survey yang ada kat bill, then boleh dapat makan appetizer FREE lagi! Till now, BYE!!

**** Penat buat announcement kat Insta bulan lepas, takde orang layan weh. Actually during this visit, aku dapat 2 voucher free appetizer lagik. Date masih valid, sempat lagi nak redeem. So, lagi sekali dengan berbesar hati, sesapa nak free appetizer, meh bagi email address korang buhla kat bahagian comment. Nak email sebab senang nak forward benda alah tu. Korang kena print voucher tu dulu, baru boleh redeem. Pastu di HRC, nak membayor tu janganlah lupa bagi membership reward number aku tau. Hehehe.. Itu lah tujuan utama pun. Ok guys, siapa yang seriously nak makan free, cepat letak email address kat bawah! *****





October 4, 2015

[Review] Hotel Service Apartment Morrissey

Review time.

Jarang-jarang aku rajin me-review pasal hotel dalam blog nih. Ada satu lah entri pasal Hard Rock Hotel Penang tapi cerita pun setakat gitu-gitu je. Kali ni masa duduk di Jakarta bulan Ogos yang lepas (sila klik ENTRI SINI kalau nak baca) , rasa in love sangat sangat dengan hotel ni. Jom lah baca, nak share sikit pasal hotel nih.

Morrissey Service Apartment - I AM MORRISSEY!

Kami stay di sini 4 hari 3 malam. Lobby hotel sangat cool. Staff pun sangat friendly. Sempoi je dressing. Jeans, collar tshirt dan topi barret tapi nampak kemas. Sentiasa senyum dan very helpful. Di depan hotel ada sebijik Bajaj. Ada servis, boleh naik Bajaj tu untuk ke Sarinah Shopping Mall dalam 5 minit dah sampai. Sarinah Mall di Jalan Thamrin ni shopping kompleks pertama di Jakarta. Ada Mc Donalds, ada Starbucks, ada Chillis. Bolehla kalau nak jalan cuci mata.

Ok berbalik cerita review Morrissey ni. Counter check-in dan check-out nya kecik je. Berdepan dengan cafe tempat breakfast. Di sebelah kanan menuju ke open air dining area, dan sebelah kiri ada tangga untuk naik ke tingkat 2, meeting area. Kalau ada birthday event, boleh buat disana. Di bawah tangga tu ada sebijik motor besar BMW. Dan ada tempat main gitar dan drum box. Kalau ada masa free, staff Morrissey lepak situ sambil perform 2-3 lagu. Di sebelah paling kiri ada pintu masuk ke Restaurant Ocha & Bella. Nampak dari jauh macam best je..

Cafe tempat breakfast. 
Tuan Kecik dan Mem Kecik.
video


Dah setel check in kami menuju ke bilik, Studio Luxe Room. Besar dan luas. Mungkin sebab silingnya lebih tinggi jadi bilik nampak lebih luas. Kemasan dinding dengan stail nampak batu bata macam dinding tak siap gitu. Tapi nampak cool, lah. Lantai pakai lantai kayu je. Ada kitchenette. Ada mini fridge, stove top, microwave, kettle jar, toaster, set kuali periuk, set pinggan mangkuk, sudu garfu pisau semua lengkap. Macam dapur rumah aku dah haa.. Dalam almari ada iron and iron board. Jadi, tak perlu nak call hotel mintak hantar iron dah. Amenities kit pun unik, main letak dalam pouch bag je. Katilnya tak usah cakap lah. Memang lembut gila. Kalau dapat saiz besar sikit lagi, dapat markah 10/10. Mintak pulak extra bantal. Dah ada 6 bantal lembut atas katil. Bayangkan.. Memang tido tak bangun bangun ler jawabnyaa..




Anjing hitam ni memang ada dalam bilik. Kami letak dia jauh jauh sikit. Hee..
Tapi memang banyak anjing ni dalam bangunan ni. Wonder why. Tak sempat tanya staff.

Kitchenette area. 

Di Morrisey ni memang galakkan self-service agaknya. Dia tak galakkan kita order makanan dari dalam bilik. Lupa pulak ambik gambar menu makanan. Tapi dia dah siap siap letak dua harga dan kita boleh bandingkan harga food kalau order di cafe dengan harga food in room service. Contoh, teh ais laici order di cafe 25 ribu tapi in room harga jadi 75 ribu. Pastu siap bagitau kalau order in room dining, kena tunggu 30 minit. Kalau turun ke cafe guna lift, 10 minit. Kalau turun guna tangga, 5 minit. Haa.. pilihlah mana yang berbaloi. Gitu...

Melawat Laundrette Room. Pun sama konsepnya. Self service. Percuma saje. Pakai washing machine dengan dryer machine percuma. Siap sediakan sabun pencuci lagi. Tapi sorry ye, kena buat sendiri. Masukkan baju sendiri, dah kering nanti angkat sendiri. Hahaha.. Oklah, oklah. Esok pagi pagi, kat sini ler aku mendobi baju jawabnya.

Laundry room waktu malam. Kalau waktu siang, semua mesin tu penuh baju.

Swimming Pool. Di level 6 kalau tak silap. Simple but nice. Dengan pemandangan bangunan bangunan tinggi pencakar langit di ibukota Jakarta. Ada la 2-3 mat salleh tengah lepak sambil baring tepi pool buat macam rumah diorang. Punyalah syok sampai tido berdengkur lagi kau. Ahaha.. Aku duk sibuk nak berposing ambik gamba. Annya Nopal dah tak sabar nak berendam.

Memang dikosongkan kawasan lapang ni agaknya untuk kids lari lari.
Tuan punya blog nak enter frame.



It's breakfast time! Hoyeh!! Paling best aku rasa. Food semua sedap. Western sedap. Dia punya meat ball marvellous. Local food pun enak. Asian food pun sedap. Ada nasi lemak tau. Walaupun tak complete, takde ikan bilis dan kacang tapi good effort. Menu utama setiap hari bertukar. Dan paling best, ada home made waffle. Boleh makan dengan salad tuna atau choc with honey. Yums sangat! Bagi aku yang hantu dessert ni memang suka lah. Walaupun tak macam hotel 5 star yang lain, yang bila breakfast mesti ada mini kek yang berderet atas pinggan tu kan, tapi rasa cukup je makan semua orang. Dan walaupun kali ni aku tak dapat makan bread pudding hotel, tapi ok, sangat puas hati. Ahkak bagi 9/10.


Good one. Yakult for breakfast. 







Lobby Morrisey. My kid's favourite spot. Yelah, nak keluar hotel je sementara tunggu supir sampai, duk ketuk laa drum box tu. Dah sampai hotel pun malam ke petang ke pun singgah kat bawah tangga tu terus ketuk drum box. Nasib baik tak mintak bawak balik drum box tu. Jenuh kang..





Minum minum tengah malam di Ocha & Bella. Waktu malam sangat romantis di area open air restoran nih. Bulih candle light dinner gitu. Kami duduk lepak minum aja. Dengan makan lava cake yang tak cukup masak. Huhu.. Annya n Nopal duduk tengok wayang cerita Mr Bean. Enjoy!




Last day here. Breakfast with lovessss.



Itu sajalah review ringkas dari tuan belog mialanimasjuju.blogspot.com. Kesimpulannya, in love sangat dengan Morrissey nih. To readers sekalian, jangan serik datang singgah sini lagi ye. Kita sharing is caring saja kan.. Sampai jumpa semua! Dada!!!




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...